Keton- eller ketosemåling er blevet en større trend gennem de seneste år. Formålet med denne vægttabsmetode er at få kroppen til at forbrænde fedt frem for kulhydrater. Kuren går ud på at begrænse mængden af kulhydratindtaget og derved ”tvinge” kroppen til at forbrænde fedt – frem for kulhydrater. For at tabe sig og gøre fuldt ud nytte af dette vægttabsforløb, kan du med fordel erhverve din helt egen ketonmåler. Du kan let måle, om du skal justere dit kulhydratindtag for størst mulige effekt.
Hvordan fungerer ketonmåling?
Målingen kan fungere på to forskellige måder: Én, hvor du får foretaget en blodmåling, eller én, hvor du helt enkelt puster ind i en sensor. Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge muligheder. Det afhænger af, hvad dit behov og forbrug af målingen er.
Blodmåling
Med blodmålingen prikker du et mindre hul i for eksempel fingeren. Herefter berører du blodet med apparatet og den medfølgende teststrimmel. Fordelen ved denne type måling er, at den måler præcist og giver hurtigt svar. Den største fordel er, at man fysisk kan se, at det er blodet, den måler. Ulempen er dog, at man hurtigt kan købe sig fattig i teststrimler. Den fungerer også rigtig godt til personer med type 1 diabetes til at dosere insulin efter.
Sensor
En ketosemåler med sensor er et forholdsvis nyt produkt på markedet. Her slipper du for at prikke hul og måle blodet direkte. Her skal du blot puste ind i scanneren og vente på resultatet. Fordelen ved denne type blodmåling er, at der ikke kommer mange ekstra udgifter ved køb af teststrimler. Du får et enkelt apparat, der er let at anvende. Ydermere kan du foretage så mange målinger, du har lyst til – i modsætning til den deciderede blodmåling. Ulempen er dog, at der er i flere tilfælde, er tale om en højere éngangspris for apparaturet. På sigt vil der dog være en økonomisk gevinst at hente – og du behøver ikke stikke dig selv for at foretage en blodmåling.
Det er vigtigt, at du finder netop dit behov, før du erhverver dig din ketonmåler. Hvor ofte skal du bruge måleren? Og hvad er din holdning til, om du fysisk kan se, hvad du måler?
Gode anbefalinger til kost
Gennem maden får vi de tre makronæringsstoffer: Proteiner, kulhydrater og fedtstoffer. Når vi snakker ketose og vægttab, er hovedessensen, at du spiser færre kulhydrater og flere proteiner og fedtstoffer.
En tommelfingerregel siger maksimalt 50 gram kulhydrater om dagen – og meget gerne færre. Du skal dog blot huske på, at det du ikke spiser i kulhydrater, skal du på sin vis have gennem protein- eller fedtholdige fødevarer. Det kan for eksempel være gennem en stor mængde af grøntsager, hvor du kan få en masse vitaminer gennem. Proteiner skal du have gennem fisk, fjerkræ eller magert kød. Til sidst er fedtet en væsentlig del af denne kur. Men det er vigtigt, at det er de sunde fedtstoffer. Det får du blandt andet fra kokosolie, olivenolie eller smør. Fede mejeriprodukter som ost og mælk med høje fedtprocenter er gode fedtstoffer til dig, der ønsker ketose som vægttabsbehandling.