De fleste af os ved godt, at man typisk skal have 8 timers søvn. Hvis man sover som man burde, bruger man altså godt en tredjedel af sit liv på at sove. Det siger derfor også næsten sig selv, at den måde vi sover på, betyder en hel del i forhold til vores generelle sundhed. Selvom alt fornuft siger det, og de fleste af os godt ved det. Så menes det alligevel at tæt på halvdelen af alle danskere har søvnproblemer i en eller anden grad. Mens nogen sover skidt fra tid til anden, er der andre, der kan ligge søvnløse i mange nætter, og dette er farligt for sundheden, da manglende søvn kan medføre mange ting.
Hvis man ligger søvnløs hele natten, er det sandsynligvis ikke sengens skyld, men noget psykisk der spiller din. Vågner man op flere gange fordi man ligger og vender og drejer sig, kan det dog godt have noget med sengen at gøre. Hvis den ikke giver den rette støtte eller er for blød eller hård, prøver kroppe at kompensere ved at skifte position ofte, og dette kan skade ens søvn. Køb derfor en en god seng, der passer til din kropsbygning og sovestilling.
Sådan er din søvn delt op
Det er naturligvis forskelligt hvordan mennesker sover, men typisk er ens søvn delt ind i faser. Hvor hurtigt man kommer ind i de forskellige faser, afhænger af hvor træt man er.
Det første stadie kaldes døsen, og denne indtræffer når man lukker øjnene og begynde at døse hen og falde i søvn. Det er en slags overgangsfase, og man sover heller ikke specielt tungt her. De fleste kender det fra, at man lige lukker øjnene lidt længere end forventet foran fjernsynet.
Næste stadie kaldes for den lette søvn, og det er her man kommer hen efter døsen. Dette stadie kan vare alt fra en halv times tid til halvdelen af ens søvn.
Det tredje stadie er den dybe søvn. Det er her man virkelig sover, og her hjernen restituerer mest, og derfor er denne del også essentiel. Hvis man ikke kommer ned i den dybe søvn, får hjernen ikke mulighed for at restituere, hvilket er nødvendigt for at vi kan tænke klart. Det er en af grundene til at nybagte forældre ofte nærmest befinder sig i en omtåget rus/døs, fordi de ikke får lov at ramme denne dybe søvn. Det samme gør sig gældenden for personer, der har søvnproblemer.
Der er også et fjerde stadie, der kaldes for REM stadiet, som kun er når man drømmer, når man er i dette (rapid eye movement) stadig bevæger øjnene sig, og vi drømmer. Her sover man ikke så tungt, hvilket også er grunden til at man ofte vil vågne midt i en drøm, ganske enkelt fordi søvnen ikke er så tung i dette stadie.
Jo bedre man sover, jo mere udhvilet er man, og dette påvirker i høj grad resten af din dag. Så hvis du ikke sover godt, skal du gøre noget ved det, ellers kan det ramme dig på den lange bane.