You are currently viewing Sådan tjekker du dit hjem for PCB

Sådan tjekker du dit hjem for PCB

Selvom PCB er et uhyre giftigt og i værste tilfælde kræftfremkaldende stof, så er det langt fra alle der kender til det. Dette er til trods for at det blev brugt ved stort set alle byggerier og renoveringer i mere end 25 år i perioden 1950 til 1977. Stoffet PCB blev primært brugt i fugeprodukter, termoruder og lysarmaturer. I rigtig mange hjem, vil disse være blevet udskiftet inden for de sidste godt 45 år. Desværre betyder det ikke, at indeluften helt kan frikendes for at indeholde PCB. Det vandrer nemlig og spreder sig i de omkringliggende materialer, selvom der måske forlængst er blevet skiftet vinduer.

En af de ting der gør det umuligt at vide, om man har det, er at det ikke er noget man selv kan se eller lige umiddelbart måle. Hvis man går ind på Dingeo.dk kan du indtaste din adresse. Ud fra offentligt tilgængelige papirer omkring opførelse osv, vil du kunne se om din bolig er i risikozonen. Hvis det er der bliver du ført videre til Sealing Group, der er specialister i PCB forsegling og kan undersøge, om der er noget i din bolig.

Få PCB’en forseglet hurtigst muligt

Skulle det så ske, at det var tilfældet, at der er PCB i dit hjem, er der god grund til at tage aktion, men du skal dog ikke gå i øjeblikkelig panik det. Det er nemlig ikke så omstændigt at forsegle det. Modsat eksempelvis skimmelsvamp så behøver man nemlig ikke give vægge og lignende for at komme det til livs. Med en PCB forsegling kan man holde mere end 99% indespæret. Det betyder også, at det ikke er noget der behøver at koste en formue. Dette er positivt, da forekomster af PCB typisk ikke er dækket af en ejerskifteforsikring eller andre forsikringer.

Er man det mindste i tvivl, bør man naturligvis få lavet en undersøgelse/måling, hvilket ikke er særlig dyrt og den eneste måde at vide sig helt sikkert, medmindre ens hus er bygget efter 1978.

Vil du vide mere, om hvad PCB er kan du læse om det her.