Har vi ændret måden vi bruger nettet på?

Har vi ændret måden vi bruger nettet på?

Vi har brugt nettet flittigt siden 90erne, og nu kan vi rent faktisk ikke forestille os en verden uden. Men har vi ændret den måde vi bruger nettet på i dag? Det skal vi kigge på nu.

Nyhedsbilledet i ændring

En af de ting, der i høj grad har ændret sig med den måde vi bruger nettet på, handler om nyheder. Før fik vi nyheder hovedsagligt gennem aviser, fjernsyn og radio – men nu er nettet den største kilde. Der er ikke blot hurtige nyheder, der er også nyheder i en helt anden masse, end vi har set før – og man kan få nyheder, der er meget mindre objektive end andre. Derfor kan man nemt finde alt fra politinyheder til underholdningsnyheder, der er som skræddersyet for en. Men er det egentligt en god ide altid at læse og forholde sig til nyheder, der repræsenterer et perspektiv man er enig i? Nej, mener mange.

Det kan nemlig være en svært god ide at udsætte sig for ideer og nyheder, som man måske ikke er enig i – hvis ikke risikerer man rent faktisk, at få konstrueret et ret ensidigt verdensbillede. Hvis vi skal kigge på udviklingen, så foregår meget at den sociale omgang vi har online i såkaldte ekkokamre, og det er ikke nødvendigvis en positiv udvikling.

Derfor er det helt essentielt at vi lærer mere om netfornuft, når vi nu også skal begå os på nettet i fremtiden. Det kan indebære at vi er forsigtig med alt fra hvad slags information vi lægger op online, til at vi også er forsigtig med den information vi læser og tager til os. Det kan du læse mere om på netfornuft.dk.

Det er nemlig ikke sådan, at alt er lige godt – og der findes simpelthen en del usande ting online. Med netfornuft kan man lære sig at skelne mellem god og dårlig information online, så man meget nemmere kan gøre de rette ting online.

Større skepsis til sociale medier

Selv om vi tilsyneladende elsker sociale medier, og har taget dem til os, er der kommet langt større skepsis til sociale medier gennem årene. Vi er simpelthen blevet langt mere forsigtige med hvad vi lægger op, og tænker mere over, hvad sociale medier bruger al den information de efterhånden får om os til. En af de ting, som vi har set mere og mere af, er annoncer. Du kan knapt gå ind på et socialt medie, uden at du bliver udsat for annoncer fra noget, som søgemaskinen mener er relevant for lige netop dig.

Det er dog ikke sådan, at vi bruger sociale medier helt tankeløst med. Langt de fleste tænker over, hvad de lægger op og hvem de følger – i tillæg til at man har større forståelse for den magt, der ligger i sociale medier. Vi giver nemlig dem vi følger påvirkningen magt, og det er noget som vi er blevet langt mere bevidste omkring nu, end for blot et par år siden.

Her på siden kan du se lokalnyheder, så du kan finde de nyheder, der er lavet for at du skal kunne holde dig opdateret på hvor du er. Det er også en god ide, at følge med i flere forskellige nyheder, så man kan få et så nuanceret billede som overhovedet muligt. Dermed kan man nemt holde sig opdateret, selv i en hektisk hverdag.